Verlegen

Ik was in het paradijs deze zomer. Een half uur klauteren langs rotsen om er te komen, ver van de bewoonde wereld. Zwemmen in de rivier, opdrogen op de rotsen, ijsjes eten, het leven was heel simpel.

Een paar dagen later zit ik aan de BBQ met de schrijver van een boek dat ons tien jaar geleden inspireerde bij het begin van Morgenster en een trainer en een loopbaancoach. De wereld is klein. Onze handen tasten onhandig op de borden, maar ook in het donker smaken de worstjes heerlijk. Een man bekent dat hij soms verlegen is, heel onhandig vindt hij dat. Iedereen lijkt het er over eens dat hij daar van af moet. Als hij maar genoeg van zichzelf houdt is het over. Moet hij er vanaf? Ja, het is een ongemakkelijk gevoel. Maar in mijn ogen, maakt het mensen ook mooi. Marinus Knoope, de schrijver, valt me bij, volgens hem zit er in elke emotie een kwaliteit. Zoals woede, ook kracht kan worden, zo zit in verlegenheid tederheid verborgen.

“Verlegenheid is wat ontstaat als iets oorspronkelijks voor het eerst het daglicht ziet” zei een wijze man ooit tegen mij. Zelf heb ik jarenlang met vuur en zwaard mijn onzekerheid bestreden. Tot ik de kwaliteit ervan begon te zien. Nog steeds vind ik het ongemakkelijk. Maar ik waardeer mensen die hun onzekerheid laten zien steeds meer. Ik zie het als een teken van gevoeligheid, jezelf in twijfel durven trekken, vragen stellen waar je geen antwoord op hebt. Voor creativiteit is het noodzaak om onzekerheid toe te staan. Anders blijf je altijd in hetzelfde gebied en verken je nooit de grenzen van de bekende wereld.

Een deel van ons wil gemak en routine. Dat hebben we nodig om ons veilig te voelen. Maar we willen ook avontuur en gaan op vakantie omdat we er uit willen. Ongemak, verstoring van onze routine, het maakt je wakker. Het zet je zintuigen op scherp. Dat ervaar je als je reist, of op de camping. Als je een nieuwe baan krijgt, of als je iets nieuws leert. Je ziet en voelt meer. Buiten je comfortzone begint het avontuur. Het zou jammer zijn dat helemaal buiten te sluiten.

Ik vertel er ook over in de Flow magazine van komende week:

… Omdat we als geen ander weten (zeker na de vakantie…) hoe fijn het is om uit te rusten én hoe belangrijk het is jezelf te blijven uitdagen. Er staat een mooi verhaal in met als titel Stap eens uit je comfortzone , waarin coach Frederike Dekkers vertelt hoe je jezelf kunt uitdagen. “Als je uit je comfortzone stapt is het belangrijk je te realiseren dat de kans groot is dat je je innerlijke criticus tegenkomt. Dat is een soort innerlijke draak, aan de zijkant van je comfortzone die dingen roept als: ‘Je hoeft niet hoor, blijf maar lekker zitten waar je zit.’ Wees je daar bewust van en laat je er niet door weerhouden. Je kunt beter denken: o ja, ik ben bang. Het is spannend. Maar dat hoort erbij.”  

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail