Illustratie Nynke Kuipers
1. Enthousiasme versus discipline
Discipline is effectief op korte termijn maar brandt je op, als je vanuit enthousiasme werkt, genereer je energie. Commitment werkt beter dan moeten. Dus niet met de zweep, maar jezelf verleiden tot actie.
2. Verbind je met je doel
Als je mensen vraagt hoe iets is gelukt, (stoppen met roken, een marathon, afvallen) dan hebben ze het vaak over een knop die om is gegaan. Vind jouw knop! Doe een ritueel, of teken een contract met jezelf. Zet je doel bovenaan je lijst van prioriteiten. Commitment is het verschil tussen doen en proberen.
3. Vraag advies aan je oudere zelf
Heb je te veel doelen of te weinig tijd? Twijfel je of je op de juiste weg bent? Schrijf een brief vanuit jezelf als 80 jarige. Je zult verbaasd zijn over de eenvoud en wijsheid die je terugleest.
4. Kom in actie
Er is altijd vandaag iets dat je kunt doen om je doel dichterbij te brengen. Denk in kleine en haalbare stappen. Je weet niet waar je uitkomt, en of het allemaal gaat lukken, maar je weet bijna altijd wat de logische volgende stap is. Zet die stap.
5. Zorg voor steun
Mensen met succes hebben altijd een team dat hen steunt. En dat team bestaat voor een groot deel uit vrienden en familie. Het is helemaal niet nobel om alles alleen te doen. Je bent niet overal goed in. Doe de dingen die je liggen en besteed de rest uit of vraag om hulp. Investeer in believing mirrors, mensen in wie jij gelooft en die echt in jou geloven. Of doe mee met een Arist’s Way training.
6. Durf een beginner te zijn
Iets leren begint ermee dat je het nog niet kunt. Dat is ongemakkelijk. Wie niet wil falen, kan moeilijk iets nieuws leren. Benader het leerproces als een avontuur. Dat is niet eng maar spannend.
7. Formuleer je doel helder en precies
Alles staat of valt bij een helder doel. Formuleer het positief: zeg wat je WEL wil! Het onbewuste begrijpt geen ontkenning en waar je aandacht aan geeft dat groeit. Zoals in het klassieke voorbeeld: “Denk niet aan een roze olifant de komende 5 minuten.”
Gebruik je zintuigen: Hoe klinkt het, hoe voelt het en hoe ziet het er uit?Stel je voor dat er een fee langskomt die heeft je wens vervult. Waar merk je dat aan? Wat is er veranderd? Hoe voel je je dan? Wat zie je, hoor je, ruik je?
Wees heel precies: wanneer, hoe lang en waar? Door te benoemen wanneer en hoe lang je iets gaat doen, is de kans veel groter dat het lukt. Anders is er het risico dat je het steeds vooruit schuift of je verwacht te veel, te snel. Dus hoe veel wil je precies afvallen en hoe lang ga je daar over doen? En wanneer ga je dat boek precies schrijven? Zondagmiddag van 10 tot 11? Elke zondag, of de eerste van de maand?
8. Ga iets heel anders doen
Als je vastloopt: ga wandelen, soep maken, douchen of hardlopen. De beste ideeën en oplossingen komen niet als je hard aan het werk bent, maar terwijl je ontspant en in beweging bent.
9. Blokkades opblazen
Een geweldig oefening uit The artist’s Way: schrijf al je woede en angsten op voordat je met een project begint. Het maakt niet uit hoe irrationeel of onzinnig ze lijken. Het geeft je moed om de sprong te wagen, al weet je dat je de uitkomst niet in de hand hebt.
10. Stel het lekker uit tot morgen
Niemand zal op zijn sterfbed verzuchten, ‘had ik maar harder gewerkt’. Het zijn vaak de eenvoudige genoegens en de mensen om ons heen die ons gelukkig maken. Soms is het beste dat je kunt doen, alles een dag uitstellen en samen naar het strand gaan.