Theorie U in de praktijk-5

U.Lab

Het U.Lab is een wereldwijd leiderschapsprogramma, ontwikkeld door Otto Scharmer (theorie U) en zijn team (MIT, Presensing Instituut). Van 15 september tot en met  3 november 2015 doe ik mee met het U.Lab Rotterdam onder leiding van Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden.

Week 5 : Theorie U: Presence

We zijn aanbeland in het midden: op de bodem van de U. ‘Presensing’ heet dat: ‘presence’, aanwezig zijn, samen met ‘sensing’, voelen of afstemmen. Voelend aanwezig zijn dus. Voelend aanwezig zijn lukt niet met alleen  maar je hoofd. Als we denken gebruiken we maar een klein deel van onze potentie. Werkelijk afstemmen op wat de toekomst wil, doe je met je hele lichaam. Otto Scharmer vergelijkt het met door het oog van der naald gaan. Het ‘oog van de naald’ is een poort in het oude Jerusalem, waar de kamelen alleen doorheen konden als ze al hun bagage aflegden en op hun knieën gingen. Om af te dalen tot op de bodem van de U is dat wat ook van ons wordt gevraagd. Afscheid nemen van al het overbodige, alles dat niet wezenlijk is.

Crisis en wijsheid

Soms donder je op de bodem van de U door een crisis. Otto vertelt hoe hij als kind zijn huis zag afbranden. Terwijl de grond onder zijn voeten verdween en alles dat hem dierbaar was door de vlammen werd verwoest, kon hij voelen hoe de tijd stil stond en hoe hij als het ware boven zichzelf werd uitgetild en werd verbonden werd met een veld van toekomstige mogelijkheden. Zo vertelde een vriendin me over het moment dat ze hoorde dat ze ernstig ziek was. Ook bij haar vertraagde de tijd en in één oogopslag zag ze wat belangrijk was in haar leven Beslissingen die ze al jaren had uitgesteld, waren in één klap glashelder.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Theorie U in de praktijk-6

U.Lab Het U.Lab is een wereldwijd leiderschapsprogramma, ontwikkeld door Otto Scharmer (theorie U) en zijn team (MIT, Presensing Instituut). Van 15 september […]