Stemmen in je hoofd

Hier sta ik boven op de ladder, met onder me de eerste 27 portretten van vrouwen uit het honderd dagen project. Ik ben in het atelier van Helga Kos, mijn tekenjuf en collega. Zij deed de Artist’s Way bij mij, ik volgde lessen bij haar, samen gaven we workshops. We kijken naar mijn portretten.

Vroeger zaten de stemmen van de leraren uit de academietijd in mijn hoofd. Ze klonken streng en vaak afkeurend, misschien omdat was ik te jong was om goed te luisteren of te filteren. Nu hoor ik tijdens het schilderen vaak de stem van Helga Kos. Als het mislukt bijvoorbeeld en ik dreig wanhopig te worden, hoor ik ‘dit is een fijn punt, nu kan er iets nieuws gebeuren, het is toch mislukt dus je kunt nu alles doen wat je wil.’ Haar stem is ondersteunend en nieuwsgierig. Het is dus mogelijk, om die stemmen te veranderen, wat heerlijk.

Lees meer…

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail