Nynke Kuipers, tekenaar

In het eerste deel van mijn serie interviews ga ik op bezoek bij Nynke Kuipers, mijn Artist’s Way-maatje van het eerste uur. In 1996 deden we samen de Artist’s Way. En nu nog is zij een inspirerend voorbeeld: iemand die mij helpt op ’t juiste pad te blijven.

nynkekuipers-250wDe meest kinderachtige tekening

Kinderachtig!’, dat is vaak het oordeel van mijn censor, mijn innerlijke criticus. Door de Artist’s Way besefte ik dat ik daarnaar luisterde, dat ik probeerde me aan te passen aan wat anderen van mijn werk dachten. En toen zei jij: ‘maak dan nu de meest kinderachtige tekening die je kunt maken.’ En dat was zo leuk om te doen, dat gaf me het plezier in mijn werk terug. De zwaarte valt dan weg. En toen kwam het besef dat ik dat zelf bedacht heb, dat het niet kinderachtig mag zijn. Maar mijn werk is juist vol humor en licht. Als ik niet kinderachtig mag zijn, wordt mijn werk saai en braaf.

Kunst is spelen en onderzoeken

Als ik nu aan het werk ben, probeer ik niet na te denken, maar te onderzoeken. Niet meteen oordelen, ‘het is goed of slecht’ of ‘het lukt of het lukt niet’. Ik wil natuurlijk iets moois maken, maar dat is een zoektocht, mijn taak is doorgaan tot het klaar is. Ik zie het nu als spelen, spelenderwijs onderzoeken. Als ik in een bui ben waarin ik te veel oordeel, kan ik niet schilderen. Ik moet nieuwsgierig zijn. Dan vergeet ik ook alles om me heen.

Er is maar één weg: jouw weg

Wat ik ook geleerd heb is dat je je niet hoeft te laten weerhouden door de omstandigheden. Vroeger dacht ik dat ik alleen kon werken als ik een atelier had en zeeën van tijd. Maar ook als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen heb ik aan de keukentafel mooie tekeningen gemaakt. Soms diep in de nacht, omdat dat het enige moment was dat ik er rust voor had. Maar dan voelde ik: ‘dit is waar ik blij van word!’, en dat gaf me de moed om door te gaan. Er is maar één weg, dat is jouw weg. Ik moet bijvoorbeeld niet te vaak op een kantoor zitten, daar word ik heel ongelukkig van. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Die ervaring geeft me kracht om nu steeds meer mijn eigen weg te gaan.

into-the-wild1Nynke Kuipers (1965) publiceerde twee graphic novels. ‘Weg’ uitgegeven bij Nijgh en Ditmar en ‘Stilte na de oorlog’ bij Van Oorschot.  Daarnaast schildert en tekent ze: https://nynkekuipers.nl/

 
Wil je meedoen met een Artist’s Way training?
Lees meer of meld je hier aan.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail