Astrid Poot, maker, denker

Voor deel zes bezoek ik Astrid Poot, maker/denker en oprichter/voorzitter van Stichting Lekkersamenklooien. Zij volgde de Artist’s Way in 2011 en de vervolgtraining Walking in this World in 2012.

Kippenvel

Wat mij al heel lang bezig houdt, is hoe  creativiteit werkt en hoe ik mensen tot creatief werk aanzet. Eigenlijk gaat alles wat ik doe daar over. Dus ik dacht dat ik misschien van de Artist’s Way wat interessante trucjes kon leren om toe te passen in mijn eigen werk. Zo kwam ik naar de introductiemiddag over de Artist’s Way. We gingen een brief aan onszelf schrijven als 80 jarige. Ik vond het waanzinnig dat je met zo’n eenvoudige opdracht totaal anders naar jezelf kunt kijken. Ik krijg er nu nog kippenvel van.

Liefdevol uitgelachen

Tijdens de Artist’s Way training worstelde ik met het idee: ‘ik ben zo druk, ik doe zo veel, dat is niet goed, ik moet rustiger worden.’ Dus ging ik heel hard proberen rustiger te worden, wat natuurlijk niet lukte. Toen ik dat vertelde, werd ik door jullie liefdevol uitgelachen, maar wel keihard.  Dat was bevrijdend. Want rustig worden, dat past gewoon niet bij mij. Op dat moment besloot ik om gewoon nog meer te gaan doen, nog sneller en harder. Ik fietste fluitend naar huis.

Je mag ideeën ook verprutsen

Mensen beschouwen een goed idee als uniek en waardevol en dat je daar heel zorgvuldig mee om moet gaan. Er was een hoofdstuk in de Artist’s Way over overvloed en daar hebben we samen uitgebreid over gesproken. Toen drong tot me door dat je helemaal niet zuinig hoeft te zijn met ideeën. Je mag ze verspillen, verprutsen en negeren, want er is een eindeloze stroom.

Nu kan ik lichter en luchtiger omgaan met mijn ideeën. Ik ben nog productiever dan vroeger, wel drie keer zo productief! Ik dacht dat ik vrij was, dat was ik ook wel, maar door de Artist’s Way ben ik nog veel vrijer geworden.

Regels zijn er om te negeren

Ik heb in die tijd ook besloten dat ik geen toneel meer hoef te spelen en dat ik gewoon kan zeggen wat ik denk. Mijn samenwerking met mensen is daardoor nog persoonlijker geworden. We hebben onlangs een mooie app ontwikkeld, Hoi Dokter, om kinderen voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. Een collega studeerde af op dit project, vanuit haar school kwam kritiek, ze vonden het te emotioneel betrokken. Maar zo werken wij juist. Een jaar later wonnen we met deze app een belangrijke internationale prijs, de Webby award. Dat liet mij weer zien dat het verloren energie is als je je te veel aan de regels houdt. Ik vaar liever mijn eigen koers.

Kijk voor meer Astrid Poot op astridpoot.nl.
Arstrid is de bedenker van de klooikoffers en maker in hart en nieren.
Veel van haar ideeën zijn ook zichtbaar op de website https://lekkersamenklooien.nl 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail