Opstellingen

Kijken vanuit het grotere geheel

Tijdens een opstelling ga je anders kijken dan je gewend bent. Je kijkt naar het grotere geheel. Vaak willen we ergens vanaf, maar bij deze manier van werken ga je onder ogen zien wat er speelt, zonder direct iets te willen veranderen. Je brengt je blinde vlekken als het ware in het licht. Als daar je eerlijk naar durft te kijken, wordt vanzelf helder wat de volgende stap in je ontwikkeling is. 

Welke plek neem jij in?

Opstellingen kunnen inzicht geven over de plek die je inneemt in een systeem of over iets dat aandacht vraagt. Dat kan in je familie van herkomst zijn, je gezin of de organisatie waar je werkt. Je kunt met een opstelling ook een thema onderzoeken.

Hoe werkt een opstelling?

Voordat we aan een opstelling beginnen, kijken we samen naar de vraag. Je hoeft de vraag van te voren niet precies te formuleren, dat wordt op de dag vanzelf duidelijk. Dan wordt ook helder wat we gaan opstellen. De vraagsteller kiest een aantal representanten voor delen van het systeem dat we gaan onderzoeken. Representanten worden op een plek in de ruimte gezet of kiezen zelf een plek. Daardoor ontstaat een beeld waarin patronen zichtbaar worden. Dit beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.

Representant zijn in een opstelling

De representanten krijgen ook de kans te vertellen wat zij ervaren op de plek die ze innemen. Dit geeft informatie over wat er speelt. Er lijkt een soort veld te zijn waar representanten op afstemmen, waardoor ze informatie krijgen. Het gebeurt ook vaak dat je als representant inzichten krijgt over een eigen vraag of situatie. Het is voor mij altijd weer wonderlijk om te zien hoe het werkt en dat het werkt.

Achtergrond

Een opstelling is een vorm van systemisch werken. De grondlegger van dit werk was Bert Hellinger.  Hij heeft een aantal wetmatigheden en basisprincipes ontdekt die spelen in (familie)systemen. Deze principes gaan over ordening en het recht op een plek voor iedereen. Daarnaast is de balans tussen geven en nemen van belang.

Een mooie vraag die ik leerde stellen tijdens mijn opleiding aan het Bert Helllinger instituut is: “waar is dit probleem een oplossing voor?” 

Een dag met opstellingen

Een dag opstellingen is een bijzondere ervaring, als je zelf een vraag inbrengt, maar ook als representant in de opstelling van anderen, of als getuige. Het is ook mogelijk dat er ruimte is voor een extra vraag van iemand die meedoet als representant.

Op een dag kunnen vier mensen een vraag inbrengen en is er ruimte voor zes deelnemers die representeren en getuige zijn.

Datum: zaterdag 14 december 2019
Tijden: 11.00 – 17.00 uur inloop vanaf 10.30 uur
Locatie: Artist’s Way galerie Admiraal de Ruyterweg 9 Amsterdam

Reserveer een plaats

Kosten: als je een vraag inbrengt 90 euro, als deelnemer en representant 40 euro.
Inclusief koffie thee, je neemt zelf lunch mee of je kunt in de buurt lunchen.

 

Mijn ervaring en inspiratie

Veel heb ik geleerd van Inge Land, bij wie ik in 2012 een verdiepingsjaar volgde.
In 2014/2015 volgde ik de basisopleiding familieopstellingen bij het Hellinger Instituut  en in 2016/2017  de vervolgopleiding organisatie opstellingen. In 2013 en 2017 deed ik workshops bij  Daan van Kampenhout. 

Vragen? Mail mij frederike@theartistsway.info