Opstellingen

Een opstelling kan licht werpen op de plek die je inneemt in een systeem, bijvoorbeeld je familie van herkomst, je gezin of de organisatie waar je werkt. Door  je plek en de onderliggende patronen in het systeem zichtbaar te maken, word je je bewust wat er speelt op een diepere laag.
opstelling met stenen Dit kan een verschuiving in je waarneming veroorzaken, waardoor je geheel anders naar je vraag gaat kijken. Zoals muziek je direct in je ziel kan raken, zo zegt het beeld van opstelling vaak meer dan duizend woorden.

Al jaren verzamel ik steentjes en zonder te beseffen dat ik ze ooit zou inzetten in mijn werk. Opstellingen doe je meestal met mensen, die dan delen van jouw systeem representeren. maar in een gesprek kun je ook poppetjes gebruiken. Of stenen dus.

Ervaar het zelf

Vanaf eind juni 2015 bied ik de mogelijkheid om een dag opstellingen mee te maken. Dit is een bijzondere ervaring zowel als representant in de opstelling van anderen, als getuige of wanneer jouw eigen systeem wordt opgesteld. Aan het begin van de dag doen we gezamenlijke een paar korte oefeningen ter voorbereiding. Op een dag  worden vier tot vijf opstellingen gedaan naar aanleiding van vragen van deelnemers. Een opstelling kan in tijd variëren van een half uur tot anderhalf uur. De tijdsduur zegt helemaal niets over de impact. Van te voren weet je niet of jouw vraag aan bod komt. Soms is een vraag nog niet rijp, of er is die dag niet genoeg tijd. Als je zeker wil weten dat er met jouw vraag wordt gewerkt, kun je twee keer komen, de tweede keer krijgt jouw vraag dan voorrang.

Mijn achtergrond

Sinds 2008 volg ik workshops in dit werk. Veel heb ik geleerd van Inge Land, bij wie ik een verdiepingsjaar volgde. Bij het Hellinger Instituut deed ik de basisopleiding familieopstellingen. Ook Daan van Kampenhout heeft mij geïnspireerd met zijn boeken en workshops.

Datum eerstvolgende opstelling: eind september / begin oktober 2015
Tijd: 10.00-17.00 uur
Kosten: 45 euro inclusief 21 % BTW
Locatie: De Cameleon Derde Kostverlorenkade 35
1054 TS Amsterdam (stadsdeel oud-west)