Theorie U in de praktijk-4

U.Lab

Het U.Lab is een wereldwijd leiderschapsprogramma, ontwikkeld door Otto Scharmer (theorie U) en zijn team (MIT, Presensing Instituut). Van 15 september tot en met  3 november 2015 doe ik mee met het U.Lab Rotterdam onder leiding van Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden.

Week 3: Theorie U: aan de rafelranden van het systeem

Deze week delen een aantal mensen uit onze groep hun ervaringen aan de rand van het systeem. Aan de rand, waar we normaal gesproken niet zo vaak komen, daar gebeurt het.

Daar ontstaan nieuwe ideeën en innovatie, daar is vaak als eerste voelbaar wat er geboren wil worden in een systeem. Aan de rand ontstaan ook rafels. Daar is het patroon niet meer helemaal zoals we het hadden gepland. Daar zijn onvolkomenheden zichtbaar, het is daar onvoorspelbaar. Dat is misschien een reden waarom we daar niet altijd naar willen kijken. Het kan ons verwarren of pijn doen aan onze ogen. We willen het ordenen, rechtbreien, mooier maken.

Foto circus archaos-Fré dekkersWat me raakt deze middag, is hoe krachtig het is als iemand vertelt over een ervaring aan de rand van het systeem, vanuit respect en verwondering. Het is voelbaar dat hij er echt aanwezig was met open hart en open mind, zonder iets te willen veranderen of verbeteren. En juist daardoor verandert deze ervaring iets wezenlijks in zijn verhouding tot de wereld.

Learning journey

Een ander punt dat ter sprake komt, is dat die gebieden aan de rand soms ook veranderen als we ze opzoeken en ons ermee verbinden. De rand verplaatst zich en wordt deel van het systeem. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt wanneer een klein innovatief merk wordt overgenomen door een groter bedrijf. Of wanneer een bewonersinitiatief structureel wordt door subsidie. Misschien is dat jammer, maar ik troost mezelf met het besef dat er altijd weer nieuwe rafelranden ontstaan. En dat ik me daar altijd weer naartoe kan bewegen. Om mezelf wakker te schudden misschien, of om ervan te leren. Een ‘learning journey’ noemt Scharmer dat.

Eén van de opdrachten deze week is om zelf een ‘learning journey’ te ondernemen. Uit je vertrouwde bubbel stappen en je bewegen naar de rand van de voor jou bekende wereld, naar de rand van je systeem. Door daar aanwezig zijn in het onbekende gebied, met een open hart en een open mind, krijg je toegang tot een schat aan ervaring, die je misschien wel blijvend zal veranderen.

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail