Moed

Zo aan het einde van het jaar, komt de vraag extra op, waar gaat het naartoe met de wereld, met mijn leven? Soms raak ik verlamd door deze vragen en door het leed in de wereld.

Afgelopen weken was ik druk met de crowdfunding voor het boek met mijn 100 portretten van vrouwen. Soms werd ik overvallen door twijfel. Heeft dit wel zin, terwijl de wereld in brand staat? Maar dan voelde ik weer waarom ik dit wil doen. Ik word er blij van om al die vrouwen in het licht te zetten. En het feit dat al die mensen het boek nu al aanschaffen en daarmee mijn project steunen, is hartverwarmend. Al raak ik maar een paar mensen met mijn portretten, het is wat ik wil doen en hoe ik de wereld iets meer in evenwicht wil brengen. 

Take one small daily action instead of indulging in the big questions.

In mijn dagelijkse ochtendpagina’s, spreek ik mezelf moed in. Maak een wandeling of een tekening. Ruim je tafel op en bel een vriendin. Maak een praatje met de buurvrouw, knuffel de poes en maak een pan soep of bak een taart.  En ook voor de crowdfunding: iedere dag een kleine stap, soms met plezier, soms met tegenzin. Dagelijks wat aandacht geven, dat werkt.

Onlangs had ik een botsing met een goede vriendin. Mijn hart klopte in mijn keel, toen ik haar belde om het uit te praten. Daarna waren er tranen van opluchting. “Moedig van jullie”, zei mijn man. “Ja maar ik was ook bang hoor”, zei ik. “Ja natuurlijk”, zei hij wijs, “zonder angst geen moed.”

Take one small daily action instead of indulging in the big questions.

Julia Cameron

Je kunt tot 22 december 2023 bijdragen aan mijn crowdfunding, bijvoorbeeld door het boek met 100 portretten van vrouwen nu al te bestellen.

Op 19 april 2024 is de expositie en boek presentatie in WG kunst.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail