Mediastilte

Niet lezen. Een hele week. Mediastilte. Dat is de opdracht in week vier van de Artist’s Way. Veel mensen huiveren bij die gedachte. Geen boeken, geen internet, geen sociale media, geen kranten (en nee, ook geen tv of Youtube). ‘Dat meen je niet, maar hoe moet dat dan met mijn werk?’, dat is de klassieke vraag die altijd gesteld wordt. Alsof we daarbuiten onszelf niet voortdurend volstoppen met letters en beelden.

Dus jawel: je mag natuurlijk één of twee keer per dag je mail lezen (in plaats van de twintig keer per dag) en je mag ook lezen wat echt nodig is voor je werk. Maar daarbuiten is er totale onthouding. Leesonthouding en dus ook mediastilte. En dat betekent voor veel mensen behoorlijk afkicken.

Koekjes bakken

Soms smokkel ik een beetje. Dan lees ik een kwartier elke avond om in slaap te komen. Maar altijd doe ik mee met de Artsit’s Way groep. Het is niet makkelijk, maar ik sus mezelf met de gedachte wat ik allemaal wel mag. Ik mag wel schrijven, ik mag tekenen, wandelen, knopen aannaaien, dansen en koekjes bakken. En het is maar een week, zeven dagen.

Maar waarom doe ik mezelf dit aan? Het antwoord is simpel. Om mezelf wakker te schudden. Om de halfslaap te doorbreken die ontstaat door routine. Als je de input tijdelijk minimaliseert, hoor je beter wat er binnen in je leeft. En je wordt beloond met een enorme output. Dat zegt Julia Cameron, en dat weet ik uit eigen ervaring.

Misschien val ik elke avond om half negen in slaap zonder afleiding, maar dan is dat blijkbaar wat er nodig is. Maar meestal ga ik dingen maken. Brieven schrijven of bloemen tekenen. Het werkt uitstekend tegen uitstelgedrag. Als er geen afleiding is, ontstaat er tijd. Het is iedere keer anders, maar het is altijd verfrissend en verhelderend. Dus zeer zeker de moeite en het ongemak waard.

Wil je de mediastilte ook proberen? Hier een paar tips:

  • Maak een lijst met fijne dingen voor lastige momenten. Dus: wat mag je wel doen? (schrijven, breien, tekenen, opruimen, koken, bakken, wandelen, fietsen, dansen, puzzelen, was vouwen, slapen..)
  • Breng eventuele huisgenoten op de hoogte. Misschien doen ze wel mee, of je kunt afspraken maken, hopelijk houden ze rekening met je. Er ontstaat daardoor ruimte voor fijne gesprekken, wandelingen of je zit ineens om de tafel met een bordspel.

De telefoon en internet

  • Voor veel mensen is de telefoon de grootste uitdaging. Je kunt bepaalde uren op de dag kiezen dat je je telefoon op een onbereikbare plek legt. Er bestaan zelfs telefoonkluisjes met tijdslot.
  • Haal de apps die je in verleiding brengen van je telefoon af. Je kunt ze na die week gewoon weer terugzetten als je wil.
  • Voor het beantwoorden van mails of apps, kun je ook vaste moment op de dag afspreken met jezelf. Eventueel zet je het in de status van je Whatsapp profiel.

Kies je eigen uitdaging

  • Maak duidelijke afspraken met jezelf. Als je uitzonderingen wil maken, zoals een kwartier lezen voor het slapen gaan, schrijf die dan op.
  • Als je een keer de ‘fout’ ingaat is dat geen ramp. Je hoeft niet het hele project te staken, je kunt gewoon de volgende dag met frisse moed verder gaan.
  • Voorkom dat je de hele week vol plant met afspraken. Dat lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar dan is de kans groot dat het weinig oplevert.
  • Doe het samen met anderen. Het besef dat er meer mensen hetzelfde lot ondergaan is altijd ondersteunend.Bewaren

When we are constantly interrupted, we lose our train of thought. When my students experiment with turning their devices of, they find they are often flooded with ideas, even inspiration.

Julia Cameron