Cocoonen

In deze donkere dagen is er weinig fijner dan binnen cocoonen met een lekker boek. En dan liefst nog met een potloodje erbij, zodat ik meteen kan onderstrepen wat me raakt. Het voelt altijd als spijbelen, terwijl het natuurlijk juist heel nuttig is. Hier volgen een paar boeken die mij inspireerden of die op me wachten.

Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel, Barbara Tammes

Barbara Tammes(1966) werkt sinds haar 19e als copywriter in de reclame. Gelukkig is ze daarna voor zichzelf begonnen en heeft dit heerlijke boek gemaakt. Het zijn niet alleen fijne tekeningen, de inhoud is doorleefd. De kamers van het luchtkasteel hebben allemaal hun functie, van de torenkamer, tot de kamer van schaamte, de gelukkamer, de traanzaal en nog veel meer.
“Het gaat je niet lukken”, briest de draak, het meisje houdt voet bij stuk: “maar het is toch wat ik wil.”

The Firestartes Sessions Danielle Laporte
The Bad Ass Artist’s Way‘, staat er op de achterkant, dus ik moest het boek wel openslaan. En al doen de enorm grote letters soms pijn aan mijn ogen,  en is de stijl erg Amerikaans. Het boek is ook bij vlagen slim, provocatief en grappig. “Doelen zijn niet belangrijk, zorg dat je weet hoe je je wilt voelen.” “Doe alleen die dingen die je van nature goed afgaan”. “In balans zijn is een mythe die ons veel te veel tijd kost” en andere, vaak boute adviezen, om je te ondersteunen bij het realiseren van je dromen. Ik ben er nog maar net in begonnen, maar ik ga het uitproberen en wie weet, wat er van komt.

Stil de tijd, Joke Hermsen
Tijd is magisch. Dit boek is een onderzoek naar verschillende
soorten tijd, vanuit filosofisch perspectief. Er is de kloktijd, die je kunt meten, en er is de ‘duurtijd’, die je ervaart als je even overal tussenuit stapt. Zoals Julia Cameron zegt: “when you create you are in the moment, and the moment is timeless.” Dit boek raakt me omdat ik vaak het gevoel heb, niet genoeg tijd te hebben, en dat ook heel vaak hoor van mensen die mijn training volgen.  Dus de grote vraag van deze tijd: waarom laten we ons zo opjagen? En: hoe kunnen we onszelf meer tijd gunnen voor de dingen die we echt belangrijk vinden?

Kunst als Therapie, Alain de Botton en John Armstrong
Sommigen vinden dat Alain de Botton doordraaft in dit boek, maar ik vind het verfrissend en onderhoudend. Alain de Botton en John Armstrong zijn bekend van The School of Life in Londen, met lessen als: ‘How to stay calm’, ‘How to be a better friend’ en ‘How to have better conversations’. Dus geen ‘l’art pour l’art’ maar kunst als medicijn voor de ziel.
In plaats van onze ontluistering te herstellen door te hameren op onze versmade belangrijkheid, kan een kunstwerk ons helpen onze wezenlijke nietsheid aan te voelen en te waarderen.

Irvin D. Yalom Tegen de zon inkijken
“Bijna niemand zegt op zijn sterfbed, had ik maar harder gewerkt” is één van de bekende uitspraken van Yalom. Deze eigenzinnige psychiater (bekend van “Nietsches tranen, ook een aanrader) is ervan overtuigd dat bezig zijn met de dood ons leven meer zin geeft. Hoe raadselachtig de dood ook is, hij kan ons ons helpen onze prioriteiten helder te krijgen en ons inspireren tot liefdevoller leven waarin we meer risico’s durven te nemen. Verrassend dat een boek over de dood zo opbeurend kan zijn.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail