Theorie U in de Praktijk-1

U.Lab

Het U.Lab is een wereldwijd leiderschapsprogramma, ontwikkeld door Otto Scharmer (theorie U) en zijn team (MIT, Presensing Instituut). Van 15 september tot en met  3 november 2015 doe ik mee met het U.Lab Rotterdam onder leiding van Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden.

week  0: Theorie U: Leren vanuit de toekomst

Daar zitten we dan. Met een twintigtal mensen in een lichte kleurrijke ruimte in Rotterdam Hillegersberg. Mensen van binnen en buiten de gemeente Rotterdam. De komende zeven weken worden we door

Yvonne en Marc van Ruimte voor Helden meegenomen op een reis die het U.lab wordt genoemd. Maar wat is dat nou eigenlijk? Dat U.Lab?

In de folder stond dat “…om nieuwe maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen, we op een essentieel andere manier moeten leren kijken en werken. Niet meer alleen leren vanuit het verleden, maar leren vanuit de toekomst.” Dat klinkt mooi. Maar hoe doe je dat? Yvonne en Marc vertellen over het proces. We doen een meditatie. Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Hoe ziet dat er concreet uit? Waar zijn we in terecht gekomen? Gaat dit wel werken? Ongemak en twijfel zijn voelbaar in de ruimte.

Wat brengt je hier? Is de volgende vraag. De antwoorden zijn zeer uiteenlopend. Ik zoek naar woorden. Voor mij is het de uitdaging om dit gedachtengoed te delen met mensen. Ik ken de theorie en probeer hem toe te passen in mijn leven en mijn werk. Maar hoe vertel je er over zonder vaag te klinken? En hoe kan ik het meer integreren, zodat ik het echt ga leven en het praten er over misschien op de tweede plaats komt?

Theorie U: keerpunt in je leven

Wat mij raakt is de zin die Mark aanhaalt uit de Theorie U: “we creëren met zijn allen wereldwijd resultaten (milieu vervuiling, armoede, oorlog, ellenlange vergaderingen) die individueel niemand wil.” Als we dat willen veranderen moeten we iets wezenlijk anders gaan doen.

Na een korte pauze gaan we uiteen in kleinere groepen. Er is één vraag: noem een gebeurtenis die jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Ieder krijgt 10 minuten om te vertellen. En gebeurt iets wonderlijks. Mensen vertellen over de keerpunten in hun leven. Verhalen over topsport, reizen, familie, studies. We kennen elkaar niet, maar delen persoonlijke dingen waar je zelden over spreekt. Wonderlijk hoe in zo’n korte tijd zo veel verbondenheid kan ontstaan. Als we daarna weer in de grote cirkel bij elkaar zitten, is de sfeer voelbaar anders. Het avontuur is begonnen.

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail