The human tribe is a slow changer

“It is the past that holds back…. there are historical reasons why the human tribe is such a slow changer. Because change is very very scary. Humans don’t do scary things on their own. It takes something much bigger to force them into change. The heart attack or the car accident….or for humanity as a whole, the meteorite that hits us. We are a bit like dinosaurs in a way” Ricardo Semler in Tegenlicht
Ricardo SemlerEen vraag die me al jaren bezig houdt: hoe kun je ‘wakker worden’ en beseffen wat werkelijk belangrijk is in je leven, zonder dat auto ongeluk, die hartaanval of zonder je huis in brand te steken, zoals in het voorbeeld van Otto Scharmer van de theorie U? Hoe kun leven naar jouw waarden en tijd maken voor de mensen en dingen waarvan je houdt? Dat willen we allemaal, en toch blijkt dat lastig te realiseren.

In mijn training gebruik ik hem vaak als voorbeeld: Ricardo Semler. Het beeld van hem op zijn veranda in zijn prachtige huis in het regenwoud, waar hij iedere ochtend eerst de vraag stelt wat hij voor die dag allemaal kan schrappen. Want de meeste dingen lossen zich vanzelf op en veel kan net zo goed door iemand anders worden gedaan. Zo blijft er tijd over voor de belangrijke dingen, zoals wandelen en op je gemak een sigaar te roken.

Ricardo vertelt hoe hij een strand aanlegt voor zijn kinderen. Waarbij hij twee verschillende werelden bij elkaar brengt die elkaar normaal nooit ontmoeten: ‘strand‘ en ‘bergen‘. ‘Er is niet veel voor nodig’, zegt hij, ‘een vrachtwagen met zand, dat is alles. En een verandering van het beeld in hoofd.’ Natuurlijk heeft hij relatief makkelijk praten, in de positie waarin hij nu verkeert. Maar toch heeft hij gelijk.“An adventure does not need to be large and intense to be adventurous and nutricious.” zegt Julia Cameron. De aanpassing die nodig is, kan klein zijn en ligt vaak zo dichtbij dat we hem over het hoofd zien. En omdat het eng is om te veranderen, hebben we de steun van anderen nodig. Maar het kan wel, dat zie ik elke keer in mijn trainingen of na een dag loopbaanbegeleiding: in ieder leven is verandering ten goede mogelijk. En dat heeft meestal veel meer te maken met verbeelding dan met geld of goederen. En voor verbeelding is ruimte nodig. Dus toch beginnen met los komen van het verleden en alles uit je agenda schrappen dat overbodig is.

Dit is een deel van het volledige interview, vanaf 31:20 het stukje over veranderen. Voor de Tegenlicht uitzending van 8 februari 2015 kijk hier.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail