Frederike Dekkers

The Artist’s Way

‘Dit boek gaat over mij’, wist ik meteen toen ik de Artist’s Way in handen kreeg in 1996. Maar het boek verdween al snel onder een stapel. Ik werkte als fotograaf en journalist (oa voor de Groene en NRC handelsblad) maar mijn werk werd steeds meer ‘moeten’. Een jaar later werkte ik the Artist’s Way samen met Nynke Kuipers helemaal door. Ik kreeg het plezier in tekenen terug en het gaf me de moed om een nieuwe carrière te starten.

Waar ik van hou

Frederike Dekkers portret

Het plezier om iets te maken is met niets anders te vergelijken.

Waar ik ook van hou zijn mensen, en dan vooral als ze hun ware aard laten zien. Daarom is mijn werk zo leuk.
Blij word ik ook van oude Pixar films, de tekeningen van Nynke Kuipers en fietstochten met Daan.

Voor het eindexamen van de kunstacademie schilderde ik een jaar lang het blauw van de schemering. Onmogelijk, maar toch zo fijn om te doen. Nu komen al die blauwe kleuren terug in de portretten van mijn voorouders en de 100 portretten van vrouwen. Nieuwsgierig naar mijn schilderijen en tekeningen?

Kijk dan hier: fredekkers.nl

Nieuwe Loopbaan

In 1998 kreeg ik de kans om te starten als arbeidsdeskundig medewerker. Mensen begeleiden die na een ongeluk een nieuwe start moesten maken. Ik was diep onder de indruk van de veerkracht van mensen. Het besef dat je leven ieder moment totaal kan veranderen is me altijd bijgebleven.

Loopbaanbegeleiding in één dag

Naast mijn baan begon ik voor mezelf. Samen met Madelon van Kooten vormde ik jarenlang coaching bureau Morgenster. Mensen in één dag bij de essentie brengen waardoor ze weten wat hun volgende stap is. Altijd weer een avontuur. En het leuke is: als je eenmaal weet wat werkelijk belangrijk is, kun je bijna niet meer terug, dat geeft de moed die nodig is om de sprong te wagen. Lees hier meer over coaching en loopbaanbegeleiding.

Nieuw leven

fietstocht
Foto: Fré Dekkers

Toen mijn zoon in 2008 naar school ging wilde ik weer gaan creëren. Maar opnieuw kwam ik allerlei blokkades tegen.

Ik haalde het boek erbij en merkte dat The Artist’s Way mij de kracht en energie gaf om opnieuw te beginnen

The Artist’s Way Amsterdam

Om mij heen zag ik dat ik niet de enige was die last had van blokkades. Sinds die tijd begeleid ik groepen waarmee we samen het boek doorwerken. Kunstenaars, advocaten, kappers, schrijvers, iedereen lijkt baat te hebben bij meer creativiteit.

Het is altijd weer een mooi om mensen te zien opbloeien tijdens de Artist’s Way training. In een periode van drie tot vijf maanden zetten mensen nieuwe stappen en worden ze levendiger. Dromen worden helder en omgezet in daden.

Achtergrond en opleidingen

In 1984 begon ik met psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Na twee jaar besloot ik dat ik veel te jong was om met mensen te werken en ging naar de Kunstacademie in Arnhem, (nu ARTEZ) waar ik in 1991 afstudeerde.

In de periode 1998-2001 volgde ik drie jaar NLP trainingen aan het IEP.

Sinds 2009 ben ik geraakt door systemisch werk. Ik volgde de basis opleiding familie- en organisatie opstellingen bij het Hellinger instituut in Groningen en het verdiepingsjaar bij Inge Land.

Veel heb ik geleerd over mijzelf en het werken met mensen van Ad Stemerding, bij wie ik jaren retraite weekenden volgde in spiritueel centrum Alandi.

Door de tekenles van bij Helga Kos in haar prachtige Atelier De Kraamkamer, ben ik weer met veel plezier gaan tekenen en werk ik soms als illustrator.

Van 2016-2018 volgde ik de tweejarige Leiderschaps leergang van Ruimte voor Helden.

In 2020/2021 volgde ik diverse workshops bij Paul Loomans en eind 2021 deed ik de opleiding tot Trainer Tijdsurfen. Ik mag nu ook zelf workshops Tijdsurfen geven, binnenkort meer nieuws hierover.

Maar het meeste heb ik geleerd van mijn ouders. Zij zijn een voorbeeld voor mij in hoe ze het leven vorm hebben gegeven. Ik schreef daarover een keer een een kort stukje op mijn blog.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren